ΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΑΥΤΟΕΚΦΡΑΣΗ - ΣΚΕΨΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ....

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΒΙΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ!

Βίωμα είναι η κατανόηση, η αντίληψη, η συνειδητοποίηση, η επίγνωση χωρίς τον ψυχολογικό χρόνο, αλλά ζώντας μέσα και έξω από τον χρόνο. Αντικειμενικότητα!
Αντίθετα εμπειρία είναι η συσσώρευση συμπερασμάτων και γνώσεων κατά την διάρκεια του ψυχολογικού χρόνου. Υποκειμενικότητα!
Το βίωμα πλησιάζει την ολική αλήθεια, ενώ η εμπειρία είναι η μερική αλήθεια.
Μήπως ένας λόγος για τον οποίο δεν αλλάζουμε είναι επειδή συνεχίζουμε να αναζητάμε εμπειρίες και δυνατές συγκινήσεις, μέχρι να βρούμε αυτό το αφηρημένο «κάτι» που ψάχνουμε; και μέχρι να το βρούμε  πόσο θα έχουμε πληγώσει και πληγωθεί άραγε; Που και πάλι αυτό που τελικά θα βρούμε δεν θα είναι κάτι άλλο παρά η επιβεβαίωση των δικών μας κατασκευασμένων πεποιθήσεων, προσδοκιών,και ρόλων.
Kάποιος έχει σπαταλήσει την ζωή του στη συλλογή εμπειριών, ώσπου μια μέρα κορεσμένος καταλήγει στο υποκειμενικό συμπέρασμα ότι οι εμπειρίες είναι απαραίτητες. Μέγα Λάθος! Αντί να βιώσει την ζωή του, την επισπεύδει με εμπειρίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι είτε οδηγείται στην νεύρωση είτε στην νωθρότητα.
Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι όποιος έχει βιώσει και κατανοήσει βαθιά και τείνει να εξαφανίσει το «εγώ» του, δεν χρειάζεται καμία εμπειρία που στηρίζεται αποκλειστικά στις συσσωρευμένες γνώσεις και μνήμες, και σε ένα στείρο και ανορθόδοξο ορθολογισμό, γιατί το ίδιο το βίωμα είναι ο δρόμος που οδηγεί στην αλήθεια.
Το βίωμα ως κάτι σταθερό και ακλόνητο, ταυτόχρονα είναι γεμάτο με κίνηση και ενέργεια.
Μερικά πράγματα είναι δύσκολο να εκφραστούν με τα λόγια.


- Αντώνης Χαρατσής





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...